Welkom bij Devi Cosmetics
(0 item) - € 0,00

Je winkelwagen bevat geen artikelen.

 

Kapha basisconstitutie

Kapha-eigen­schap­pen zijn: zwaar, zoet, olieachtig, stand­vastig, langzaam, kleverig, koud en zacht. Houdt deze kwaliteiten van Pitta altijd goed in gedachten, ze zijn zeer belangrijk en behulpzaam bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Kapha zorgt voor het beenderge­stel, de voortplan­ting en het immuniteitssysteem, en vormt de lichaamsweefsels. De plaatsen waar Kapha in het lichaam is gelokaliseerd, zijn de maag, de borst, het hoofd, het lichaamsvet en de gewrichten. Kapha typen zullen de neiging hebben relatief meer klachten in deze gebieden te ontwikkelen.

Het lichaam van een Kapha-type is stevig, soepel en krachtig. Hij/zij is een beetje traag in zijn/haar bewegingen en heeft de neiging tot dik worden. Hij/zij is sterk en heeft uithou­dingsvermogen. Hij/zij houdt van alles wat met liefde te maken heeft en is ook meestal geliefd bij anderen. Het spijsverteringsvuur van een Kapha type is langzaam, hij/zij eet soms weinig en langzaam, maar met regelmaat. Hij/zij heeft in principe weinig nodig omdat hij/zij de voe­dingsstoffen goed opneemt, hij/zij kan gemakkelijk een maaltijd overslaan. Zijn/haar haren zijn dik en stevig, de huid soepel, glanzend, zacht en koel.

Geestelijk is hij/zij evenwichtig, standvastig, intelligent, neemt langzaam op, maar onthoudt alles echter goed; hij/zij heeft een goed geheugen. Hij/zij is vriendelijk, oprecht, serieus, liefdevol, sociaal vaardig. Hij/zij besluit langzaam, maar zeker. Een Kapha-type heeft niet snel een actieve interesse in seks, maar is de seksuele energie eenmaal wakker gemaakt, dan houdt hij/zij van langdurige seksuele activiteit. Hij/zij slaapt lang en diep, en droomt vaker dan andere typen over romantiek, water en emoties.

Algemene richtlijnen voor Kapha-type

Een dagelijkse routine voor een Kapha-type dient stimulerend, krachtig en soms zelfs wat ‘ruw’ te zijn. Kapha-typen zijn het meest inert en ze zijn moeilijk in beweging te krijgen, zowel fysiek als mentaal. Voor Kapha zijn er duidelijke beperkingen in termen van voeding en activiteiten: vocht, teveel eten en luieren dienen vermeden te worden. Daarentegen zijn stimulatie, beweging en warmte zeer belangrijke factoren.

Kapha-typen hebben de neiging zich aan dingen te hechten, veel te eten en te slapen, en zich te verliezen in luiheid en nietsdoen. Deze neiging tot inertie kan het metabolisme aantasten en leiden tot een te langzame spijsvertering. Kapha-typen dienen alles met meer inzet en beweging te doen en verwarmende en stimulerende voeding tot zich te nemen. Wat betreft lichaamsoefeningen zijn actieve en competitieve vormen van beweging aan te bevelen: zweten is goed voor een Kapha-type. Een

Kapha-type kan het ontbijt rustig overslaan en dient verder matig te zijn met eten; geen tussendoortjes!

Heel af en toe een massage met stimulerende en verhittende oliën kan goed zijn voor Kapha-typen, met name mosterdolie is een goede optie. Verder is droge en diep stimulerende massage een goed alternatief. Minder slaap is aan te bevelen voor een Kapha-type.