Welkom bij Devi Cosmetics
(0 item) - € 0,00

Je winkelwagen bevat geen artikelen.

 

Pitta Basisconstitutie

Pitta-eigenschappen zijn: heet, beetje olieach­tig, scherp, vloei­baar, zurig, licht, bevochti­gend. Houdt deze kwaliteiten van Pitta altijd goed in gedachten, ze zijn zeer belangrijk en behulpzaam bij het onderkennen van de ware natuur van iemand.

Pitta zetelt voorna­melijk in de dunne darm. Pitta zorgt voor de lichaams­tempera­tuur, de alge­mene uitstra­ling van de persoon, het spijsverte­ringsvuur/ AGNI, de opname van stoffen en de stofwis­se­ling. Verder is Pitta verant­woordelijk voor het zicht (de ogen), de hormoonhuis­houding en de kleuring van het bloed (hemo­globine) en de huid. Mensen met een Pitta-constitutie zullen relatief sneller problemen en aandoeningen in deze typische Pitta-gebieden manifesteren.

Het postuur van een Pitta-persoon is klein tot normaal. Fysiek is hij/zij middelmatig sterk en hij/zij transpireert snel. Zijn/haar lippen en handpalmen zijn rood van kleur. Het haar groeit langzaam en is vroeg grijs, de ogen zijn klein en beweeglijk.

Een Pitta-type is intelligent, heeft inzicht in persoon­lijke en zakelijke situaties en kan daardoor een goed zaken­mens zijn. Hij/zij heeft een goed geheugen, is enthousiast, heeft een warm hart, is charmant, denkt helder en ordelijk en spreekt duidelijk. Hij/zij neemt gemakkelijk be­slis­sin­gen en is daar standvastig in. Hij/zij heeft verantwoordelijk­heidsgevoel en is daarom geschikt voor verantwoordelijke posten in de samenleving. De spijsvertering is sterk, hij/zij eet veel en regelmatig en houdt van koud eten. Hij/zij heeft een goede lichaamstemperatuur en een gemiddelde interesse in seksualiteit. Hij/zij droomt vaker dan anderen over bijvoorbeeld goud, rijkdom en succes.

Algemene richtlijnen voor Pitta-type

Een dagelijkse routine voor een Pitta-type dient gericht, maar ook verzachtend te zijn. Pitta-typen zijn het meest intensief en doelgericht, zowel fysiek als mentaal.

Voor Pitta zijn er duidelijke beperkingen in termen van voeding en activiteiten: hitte, overmatige ambitie en overwerken dienen vermeden te worden.

Daarentegen zijn verkoeling, stilte en verzachting zeer belangrijke factoren. Pitta-typen hebben de neiging intens en overmatig te zijn qua eten, niet-slapen en in hun activiteiten. Deze intensiteit kan het metabolisme aantasten en leiden tot een te intense spijsvertering.

Pitta-typen dienen alles in rust en met zachtheid te doen en verkoelende voeding tot zich te nemen. Wat betreft lichaamsoefeningen zijn niet-competitieve vormen van beweging aan te bevelen. Hobby’s zijn erg belangrijk voor Pitta-typen, maar ook daarin dienen Pitta-typen niet overmatig fanatiek te zijn.

Massage met verkoelende oliën kan goed zijn voor Pitta-typen, met name kokosolie is een goede optie. Voldoende slaap is ook erg belangrijk voor een Pitta-type, hoewel een Pitta-type minder slaap nodig heeft dan een Vata-type. Een Pitta-type kan door fanatisme en overmatige ambitie leiden aan chronische vermoeidheid en burn-out.