Welkom bij Devi Cosmetics
(0 item) - € 0,00

Je winkelwagen bevat geen artikelen.

 

Vata Basisconstitutie

Vata-eigenschappen zijn droog, veranderlijk, beweeglijk, licht, koud, subtiel, snel en indringend. Iedere eigenschap kent in Ayurveda een tegenhanger, en die tegenhanger kan worden ingezet om verstoringen weer in balans te krijgen.

Dat klinkt misschien erg simplistisch, maar vaak werkt het ook zo eenvoudig als het klinkt. Als je het ‘koud’ hebt, bijvoorbeeld, ga je op zoek naar iets dat ‘warm’ is: warme kleding, iets warms om te ten of te drinken, een verwarming, enzovoorts.

Vata zetelt met name in de dikke darm en verder in de onder­buik, handen en voeten, beenderen, dijen, huid en oren. Het bewegende aspect van Vata omvat de mentale, vocale en fysie­ke bewe­gingsprocessen zoals geestelijke activiteit, gees­telij­ke processen, algemene levensenergie, de motoriek van het li­chaam, het spier-, hormoon- en zenuwstelsel, de ademha­ling, de bloedsomloop, de spijsvertering, de vruchtbaarheid en de zintuiglijke waarneming.

Mensen met een uitgesproken Vata basisconstitutie zullen relatief sneller problemen en aandoeningen in genoemde gebieden ontwikkelen.

Iemand met een Vata-constitutie heeft een snelle polsslag, een lage lichaamstemperatuur, slaapt licht en droomt vaak over reizen en vliegen. Zijn/haar postuur is smal en vaak te kort of te lang, hij/zij heeft een dunne en droge huid, zijn/haar haar is donker en droog. Zijn/haar ogen zijn klein, droog en licht­gevoelig en de stem hoog. De spijsvertering is onregelmatig met harde, donkere feces. De interesse in seks is wisselend, intens, en vaak kort van duur.

Geestelijk is hij/zij zeer actief, vitaal, enthousiast, vol le­vens­lust, praatgraag en lacherig, hij/zij neemt snel initiatieven, maar vergeet ze ook weer snel. Hij/zij kan heel goed meerdere activi­teiten tegelijkertijd ondernemen. Een Vata-persoon leeft vanuit een idealistisch standpunt, ontwikkelt steeds nieuwe ideeën, maar is vaak niet geschikt om ze uit te werken en werkt ook niet graag volgens strakke schema's. Zijn/haar korte-termijn-geheugen is goed, lange-termijn-geheugen echter niet. Dromen zijn vaak chaotisch of gaan vaker dan bij andere typen over vliegen, angst en zorgen.

Algemene richtlijnen voor Vata-type

Een dagelijkse routine voor een Vata-type dient mild en vriendelijk, maar zeer regelmatig te zijn. Vata-typen zijn het meest gevoelig, zowel fysiek als mentaal. Er zijn in principe weinig beperkingen in termen van voeding en activiteiten. Daarentegen is regelmaat een zeer belangrijke factor. Vata-typen hebben de neiging onregelmatig te zijn qua eten, slapen en in hun activiteiten. Deze onregelmatigheid kan het metabolisme aantasten en leiden tot een zwakke en onregelmatige spijsvertering. Vata-typen dienen alles met mate te doen en ook in ‘kleine’ porties voeding tot zich te nemen. Wat betreft lichaamsoefeningen zijn lichte vormen van beweging aan te bevelen: yoga, wandelen, enzovoorts. Massage is erg belangrijk voor Vata-typen: het voedt het lichaam, zorgt voor voldoende aanraking, en zorgt voor een natuurlijke ‘jas’ voor het veel bewegende luchtelement in het lichaam van een Vata-type. Voldoende slaap is ook erg belangrijk voor een Vata-type, aangezien de vele beweging van het luchtelement tot vermoeidheid kan leiden.